Hvordan male huset utvendig

Hvordan male huset utvendig

Ønsker du ny farge på huset, eller er det kanskje på tide å friske opp malingen på fasaden? For at du skal få et pent sluttresultat som varer i mange år er det viktig at jobben gjøre skikkelig. Her kan du se hvordan du kan gjøre jobben enkelt og riktig.

Steg for steg

 1. Vask husveggen grundig før du maler. Bruk husvask og kost for best resultat. Ny maling får god heft og sitter bedre på rene overflater
 2. Skrap bort løs maling som flasser
 3. Sparkle sprekker og hull, sånn at du får en jevn overflate
 4. Ubehandlet vegg bør grunnes. Er det malt fra før bør du grunne flekkvis.
 5. Mal husveggen! Stige, pensler i ulike størrelser (smal og bred) og en rulle for utvendig bruk er greit å ha tilgjengelig. Vi anbefaler å male to toppstrøk for optimal holdbarhet.

Dette trenger du

 • Husvask/Kraftvask
 • Vaskebørste/Lavtrykksprøyte
 • Grunning
 • Veggmaling
 • En bred pensel til vegg
 • En liten pensel til detaljer
 • Maskeringstape
 • Dekkfilt
 • Dekkplast til vinduer

Male ubehandlet treverk

Treverk som ikke er malt fra før bør børstes for løse trefibre og vaskes grundig. Ettersom trebord og planker oppbevares liggende blir de fort støvete, det er derfor verdt å merke seg at nytt treverk har behov for rengjøring.

Vi anbefaler at du bruker en egnet husvask når du skal rengjøre huset utvendig. Før du kan begynne å male bør du også være nøye med å grunne. Etter grunning bør det ikke gå mer enn tre måneder for huset males.

Male treverk som er malt tidligere

Det er like viktig med rengjøring om du skal male et hus på nytt. Tidligere malte vegger bør være fast, tørr og ren før du maler på nytt. Den nye malingen vil få en god heft ved å vaske husveggen før du starter. Vi anbefaler at du bruker egnet vaskemiddel for fasade, som husvask eller kraftvask.

Steg 1 – Forarbeid

Fjern løs maling med børste

Dersom malingen har startet å flasse må veggen skrapes og børstes. Du bør fjerne all løs maling før du kan påføre grunning og ny maling. Hvis det er steder som børstes helt ned til bart treverk, bør det påføres grunning først. Tips: Bruk et forlengerskaft – så går jobben enkelt og raskt.

Sparkle hull

Ujevnheter og andre skader i treverket bør fylles med sparkel. Da vil du få et fint og jevnt sluttresultat.

Bilde: © Jordan/Orkla

Steg 2 – Grunning

Etter at forarbeidet er ferdig er det på tide å grunne husveggen. For at toppstrøket skal trekke jevnt og godt inn i treverket anbefaler vi å grunne. På den måten sikrer vi et godt oppsug, ettersom alt treverk tiltrekker seg ulike mengder fuktighet.

Med ett strøk grunning sikrer du at to toppstrøk er nok for at husveggen ser bra ut i mange år fremover. Tips: Bruk en grunning som har tilsatt farge – så ser du hvor du lettere hvor du har påført grunning.

Påføring av grunning

Grunning kan påføres med rulle for utendørs bruk, pensel eller sprøyte. Viktig å røre godt i spannet før og mens du jobber. Overskyet vær er helt perfekt arbeidsforhold. Tips: Husk å mette endeveden godt!

Sjekk når malingen du bruker er overmalbar. Du skal aldri male på fuktig underlag. En god idé er å bruke fuktmåler for sjekke når du kan male over grunningen. Tips: Det bør ikke være mer enn 16% fuktighet i treverket når du skal male!

Steg 3 – Påføring av maling

Det kan være lurt å sjekke værmeldingen før du skal male utendørs. Finn en dag det skal være overskyet og sjekk at det ikke er meldt regn de neste dagene. Unngå å male på soloppvarmet vegg eller i direkte sollys.

Mal huset med rulle eller pensel

For best resultat påføres malingen med en pensel av god kvalitet som er beregnet på malingsproduktet du bruker. Rør godt i malespannet både før og under arbeid.

For å gjøre jobben raskere er et godt tips å bruke en rulle. Fordi utemaling ofte er litt tykkere i konsistensen anbefaler vi en tykk rulle for utendørs bruk. For å unngå nuppete overflate bør du fordrive med en pensel rett etterpå, dersom du velger å bruke rulle på hele huset.

Dersom luftfuktigheten er høy ved påføring og tørk, kan det oppstå matte skjolder.

For best resultat, påfør to toppstrøk med maling på husveggen. Mal i treverket lengderetning. Husk å mette endeveden godt med maling, gjerne med ett strøk ekstra. Sjekk når malingen du bruker er overmalbar før du maler det siste strøket.

Bilde: © Jordan/Orkla

1200 800 kulornorge